4 Ocak 2016 Pazartesi

Artırılmış Gerçeklik

Geleceği şekillendiren teknoloji: Artırılmış gerçeklik


Artırılmış gerçeklik (AR), fiziksel, gerçek dünyadaki içeriklerin bilgisayar tabanlı sensörler tarafından çoğaltılarak ses, video, grafik ve GPS verisine dönüştürülmesi anlamına geliyor. Artırışmış gerçekliği günümüzde daha çok Project Glass’ın sunduğu gibi bilgisayar tabanlı bir gerçeklik olarak biliyoruz. Bu kapsamda, gerçek görüntüler, çoğaltılmaktan çok değiştiriliyor, böylece gerçekliği algılama kapasitemiz artırılıyor.
Kısa bir örnek verirsek, Project Glass taktığımız zaman gökyüzüne bakıyoruz ve görüş alanımız içinde hava durumu beliriyor.
Artırılmış gerçeklik, görsel gerçeklikten (VR) farklı bir kavram. Görsel gerçeklik, gerçek dünyanın simülasyonla değiştirilmesi anlamına geliyor. AR ise gerçekliğin algılanmasını eklediği özelliklerle modifiye ediyor.
1990’larda cep telefonlarının gelişmesiyle yavaş yavaş öğrenmeye başladığımız AR, aslında her gün gerçekleştirdiğimiz bir eylem de denilebilir. Akıllı telefonunuzla bulunduğunuz ortamın fotoğrafını çekmeniz ve bu fotoğrafa kablosuz olarak elde ettiğiniz bilgiler ekleyerek çeşitli sosyal medya ağlarında paylaşmanız, aslında internete “çoğaltılmış bir gerçeklik” eklemeniz demektir.
Kısaca, cebimizdeki, elimizdeki ve gözümüzdeki ekranlarda gerçeklik sadece bir görüntü olmanın ötesine çıkacak ve bir gün ev ve ofislerimizdeki camlar, aynalar, belki de duvarlar birer AR panosuna dönüşecek.

Spacecraft 3D Evinizdeki Uzay


NASA'nın yeni uygulaması Spacecraft 3D iOS işletim sisteminden sonra şimdi Android için de piyasaya sürüldü. Hemen indirip test ettim. Belli ki NASA uzay bilimini kitlelere sevdirmek için mobil platformlarda uygulama geliştirme işini oldukça ciddiye almış.
Program telefonunuzun kamerasını kullanarak bulunduğunuz ortama 3 boyutlu uzay araçlarını getiriyor.
Kullanım için öncelikle Marker diye adlandırılan bir dosyanın çıktısını almanız gerekiyor. Bu çıktıyı aldıktan sonra tek yapmanız gereken programı çalıştırıp uzay aracınızı seçmek. Kameranızı çıktı aldığınız kağıda doğrulttuğunuzda uzay aracınız hemen önünüzde canlanıyor.
Programın güzel yanlarından bir tanesi de uzay araçlarının çeşitli fonksiyonları yerine getirebilmesi. Örneğin mars görevindeki araçlar radarını açmak kollarını oynatmak gibi ufak hareketler de yapabiliyor.Bu arada illa çıktı almanıza lüzum yok.Görüntüyü bilgisayar ekranınızda da açınca telefon oradan da algılama yapmakta.
Sonuç olarak gerçekten çok keyifli bir program öneririm.

Spacecraft 3D uygulaması, artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip.




Bu uygulamayı kullanmak için yapmanız gereken iki şey var, birincisi uygulamayı Google Play ya da App Store’dan indirmek, ikincisi ise uygulamanın çalışması için gerekli olan görselleri yazıcınızdan çıkarmak. İlgili görsellerden birinin çıktısını alıp masanızın üzerine yerleştirdiğinizde, 
Spacecraft 3D uygulaması sanal objenizi ekranınıza yansıtıyor.



Programı telefonunuza indirmek için:


ANATOMY 4D

Eğitim ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarını birleştiren bir  uygulama olan 4D Anatomy uygulaması, insan anatomisi hakkında bilgiler veren bir android uygulamasıdır. Anotomi 4D, kullanımı kolay, erişilebilir ve gerçekten ilgi çekici
olan en karmaşık insan vücut sistemlerinin her detayını koyan ücretsiz bir uygulamadır. DAQRI  tarafından tasarlanan 4D deneyimi sayesinde derinlemesine bedensel sistemlerini keşfetmek   mümkündür.

Bu ücretsiz uygulama ve basit bir şekilde yazdırılan görüntünün sayesinde
Anatomi 4D; öğrenciler, öğretmenler, tıp uzmanları kısaca insan vücudu hakkında bilgi edinmek isteyen herkes için insan anatomisi hakkında bilgi veren interaktif bir 4D deneyimidir. Görüntü çarpıcı ve tamamen interaktiftir.
Anatomi 4D  21. yüzyıl eğitim için mükemmel bir araç yaratmak için genişletilmiş gerçeklik ve diğer son teknolojileri kullanır.
Anatomi 4D deneyimi bize organlar, iskelet, kaslar ve vücut sistemlerinin mekansal ilişkilerini ortaya koyar, insan vücudunun ve kalbin içinde bir yolculuğa çıkarır.
 DAQRI tarafından tasarlanan, Anatomi 4D uygulaması bize  şu olanakları sağlar
·  İnsan vücudu ve kalbin karmaşık yapısı hakkında ayrıntılı bir bilgi ediniriz. Örneğin, sadece iskelet, kas, ya da solunum sistemini odaklanarak çeşitli organ sistemlerini tek tek inceler.
·  Uygulamada erkek ve kadın bedeni görünümü arasında değişim yapılabilir.

· Organ veya vücudun herhangi bir parçasını yakınlaştırararak derinlemesine incelemeyi sağlar.


Android işletim sistemli tablet veya akıllı telefonunuza Google Playden öncelikle 4D Anatomy uygulamasını indirip kurun. 
Uygulamayı çalıştırıp çıktı aldığınız kağıda doğru kamerayla bakın. 


Bu şekilde Anotomy 4D size insan vücudundaki her türlü sistemi gösterecektir. Örneğin damarlar, üreme sistemi veya iskelet sistemi gibi. Ayrıca resimleri istediğimiz şekilde çıktı alarak kullanabildiğimiz için bu uygulama her yerde kullanılabilir. 
Bu şekilde Arttırılmış gerçeklik uygulamaları kullanılarak eğitsel içerikler çok daha farklı bir hal alacaktır.


İşaretçi indirme linki (vücut): http://daqri.com/content/uploads/2014/07/anatomy4D-body.jpg 



QUIVER



Derslerinizi daha etkileşimli ve heyecanlı hale getirmenizi sağlayacak bir diğer uygulamadır. Quiver, özellikle küçük yaş gruplarında 3 boyutlu düşünme becerisi kazandırmak için kullanılabilecek bir uygulamadır. 

Quiver uygulamasının web sitesinde çeşitli boyama kağıtlarını bulunuyor. Boyamalardan bir kaçı ücretsizdir. İstediğiniz boyamayı çıktı alarak, istediğiniz boya kalemi ile, istediğiniz renkte, desende, hatta üzerine yazılar da ekleyerek boyama kağıdını tamamlıyorsunuz. 

Sonunda kağıda Quiver uygulaması yüklü olan tablet ya da akıllı telefonunuzla baktığınızda, sizin eklediğiniz boya, desen ve yazılarla birlikte, resminizin 3 boyutlu hale geldiğine, adeta “canlandığına” şahit oluyorsunuz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder