4 Ocak 2016 Pazartesi

Google Googles,Hangouts,Görsellerde Arama

Google Goggles   


Google Goggles hizmeti uzun süredir var olan ama sürekli geliştirilen bir Google Labs uygulamasıdır. Goggles'ta aslında akıllı bir görsel arama, tarama ve tanıma sistemi. Cep telefonunuz Google'ın bir gözü olarak çalışıyor ve size gösterdiğiniz şeyin ne olduğunu tanımaya ve anlamlandırmaya çalışıyor. Sonuçlar İngilizce olarak başarılı olsa da Türkçe

 için özellikle metin tanıma da fazlaca yol katetmesi gerekiyor.
Goggles ile neler yapılabileceğinize şöyle bir göz atalım. Öncelikle uygulamayı mobil cihazımıza indirmemiz gerekiyor.
Adım 1: Android uygulaması Goggles ismiyle Google Play Market'te 1.5 yıldır var olmasına karşın, iPhone uygulaması henüz yeni aktif edildi. iTunes mağazasında Google Search adı altında kullanıcılara sunuluyor. Aşağıda ki bağlantılardan Goggles uygulamasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.
Adım 2: Google Goggles ikonuna tıklıyoruz ve bize hangi hesapla bu servise bağlanmamız gerektiğini sormaktadır. Gmail hesabınız var ise hemen tanımlamasını yapmanız yeterli.
Adım 3: Karşınıza koyu bir ekranda 4 farklı ikon çıkacaktır. Sırasıyla bu ikonlar Anlık Görüntü,Sürekli, Resim Yükle, Geçmiş ikonları çıkacaktır.
1. Anlık görüntü bölümünde kameranızın o an ne görüyorsa onu tarar ve size bulabildiği bilgileri gösterir. 
2. Sürekli bölümünde kameranız açık olduğu sürece ekrana takılan ve tanınan her nesne kayıt edilir ve bilgileri gösterilir.
3. Resim yükle bölümünde çektiğiniz resmi yükleyerek üzerinde çalışma yapabilmenizi sağlar.
4. Geçmiş bölümünde ise aynı arama geçmişi gibi çalışan bir sistem. Eğer arama geçmişi özelliği açık ise hesabınızda, Google taradığınız nesneleri geçmişle de eşleştirerek size daha düzenli ve doğru bir bilgi sunabiliyor.


Adım 4: Goggles servisini kullanarak yapabileceklerinizi listeleyelim.
1.Ürün bilgileri edinmek için ürünler üzerinde yer alan barkod ve qrcode taraması yapabilirsiniz. Eğer ürün internet üzerinden satılıyorsa linklerini ya da görsel olarak ürünün kendisini aratabilirsiniz.
2. Bilgi ayıklamak için Goggles'ı kullanarak QR kodlarını tarayabilirsiniz

3. Firma logolarını tarayabilir ve ilgili firmanın web sitesine ya da markanın diğer logo görsellerine ulaşabilirsiniz.
4. Ünlü yerleşim yerlerinde ki tarihi binalar, ünlü ressamların yaptığı portreler ve benzeri Google resim servisinin tanımlayabileceği her nesneyi taratabilirsiniz.
5. Okuduğunuz kitaptaki bir paragrafı, etikette yazan bir cümleyi taratıp 40 dilde çevirisini gerçekleştirebilirsiniz. (Türkçede henüz doğruluk değerleri çok düşük.)
6. Kartvizit üzerindeki veya Qrcode içindeki bilgileri rehberinize ekleyebilirsiniz. Kartvizit üzerinde yer alan yazı fontunun Google tarafından tanınması yeterli.
7. Optik Karakter Tanıma (OCR) özelliğiyle metin tarayabilirsiniz.Dolayısıyla  OCR yazılımı olarak kullanabilirsiniz. 
8.Yabancı dildeki metnin fotoğrafını çektiğinizde çevirisini yapabilir. Goggles, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Rusça ve Türkçe metinleri okuyabilir ve bunları başka dillere çevirebilir.

9.Tablo, kitap, DVD, CD ve hemen hemen her 2D resmi tanıyabilir.Bu özelliğinden yararlanarak bu  2D resimler hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.
10. Sudoku bulmacalarınızı çözebilirsiniz. Google Goggles henüz tam isteneni verebilmiş değil özellikle Türkçe metinlerde. Diğer taraftan sunduğu resim tarama ve ilişkilendirme konusunda ise oldukça başarılı sayılır. Sizlerde mobil cihazınızda kullanarak ve geçmiş bilgilerinizi Google ile paylaşarak bu servisin daha hızlı ve doğru sonuçlar çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Google Goggles ile resim arama

Nasıl resim aranır?



Google Goggles uygulamasını kullanarak cihazınızla resim çekip bir Google araması yapabilirsiniz.
1. Google Goggles uygulamasını açın.
2. Kameranızı aramak istediğiniz öğenin yönüne doğrultun.
3. Fotoğraf simgesine dokunun.
4. Google, fotoğrafınızdaki resmi tanırsa arama sonuçlarında size fotoğrafta ne olduğunu
bildirilir.



                Google Hangouts Nedir? Google Hangouts Ne İşe Yarar?

Teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler ile bareber yapılan araştırmalar kullanıcıların telefonları üzerinden SMS gönderme alışkanlığını bir hayli kaybettiğini gösteriyor. SMS servislerinin yerini alan bu mobil mesajlaşma uygulamalarının kullanıcılara pek çok avantaj sunması  bu  talebi her geçen gün arttırmakta. Bu uygulamaların başında gelen ve en çok tercih edilen mobil mesajlaşma servisi WhatsApp olup devamında Facebook tarafından geliştirilen Messenger uygulaması  ve Skype gibi  uygulamalar da oldukça dikkat çekmekte.
hangouts ve diğer mesajlaşma uygulamaları
Google ise daha önce Hangouts uygulamasının yerine devrede olan G-Talk ile bu gelişmelere yetişip kullanıcılara hizmet vermeyi amaçlıyordu. Fakat G-Talk uygulamasının mobil cihazlar tarafından desteklenmemesi ve güvenli mesajlaşma anlamında şüpheler yaratması nedeni ile pek tercih edilmiyordu. Google bu anlamda çok daha güçlü bir uygulama olan Hangouts ile karşımıza çıktı. Şuan kullanıcılar açısından çok talep görmese de yakın gelecekte Google+ kullanımının artması ile beraber daha da talep göreceği düşünülüyor.
Google Hangouts bilgisayarınızdan sesli ve görüntülü görüşme yapmanızı sağlayan bir uygulamadır. Bilgisayarınıza kuracağınız küçük bir eklenti ile saniyiler içinde arkadaşlarınızla görüntülü sohbet yapabileceksiniz.
Google Hangouts ile en fazla 10 kullanıcıyla ücretsiz video görüşmesi gerçekleştirebilirsiniz. Bir nevi görüntülü konferans denilebilir. Ayrıca görüşmelerde kullanacağınız efektler ile eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.
iOS ve Android işletim sistemli telefon ve tabletlerde de rahatlıkla kullanılabilen Hangouts ile fotoğraf ve ifade gönderme özgürlüğünüz de bulunuyor. Ama unutmayın ki b ir Canlı Hangout yayınladığınızda, bu görüşme Google+’da herkese açık akış biçiminde yayınlanabilir.

Hangouts’un avantajları nelerdir?

google-hangouts-nedir
hangouts-on-air-e1316536408355
google-hangouts-nedir

Hangouts da hem yazarak mesajlaşabiliyor, hem de (aynı anda 10 kişiye kadar) video konferans yapabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla birbirinize fotoğraf göndermek, kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerlerde ifadeler ile duygularınızı anlatmak hatta yaptığınız video görüşmesini aynı anda kaydedip, daha sonra Youtube’dan yayınlamak da mümkün.
Hangouts’un en önemli artısı, her platformda kullanılabiliyor olması. Sadece telefonla değil, masaüstü ya da dizüstü bilgisayardan Gmail ve Google+ arayüzlerine girerek, Android ya da iOS cihazlarda kendi uygulamasını kullanarak, yine aynı platformlarda Google+ uygulamasının içinden hatta Chorme eklentisi ile sadece tarayıcı açıkken bile sohbet etmek mümkün. 
Hangouts’un diğer avantajı da Gmail ile olan bağı sayesinde yazışmalarınızın bir kopyası eğer gönderdiğiniz kişiye ulaşamıyorsa mail adresine gidiyor olmasıdır. Yine buna bağlı olarak Gmail adresine gelen bir mail eğer hangouts kullanıyorsanız Hangouts uygulamanızda görünmekte ve uygulama üzerinden maile cevap verme özelliği sunmaktadır.

Hangouts Nasıl Kullanılır?

Hangouts’u kullanabilmek için öncelikle bir G-mail hesabınız olmalı. G-mail hesabınıza giriş yaptığınızda daha daha önce iletişime geçtiğiniz (mail gönderdiğiniz ya da size mail göndermiş olan kullanıcılar) kullanıcıları görüntülersiniz. Bu kişilerin yanında yeşil simge ile çevrimiçi olup olmadıkları belirtilir.

hangouts
Eğer kullanıcı çevrimiçi durumda ise kullanıcıya tıklayarak mesajlaşma, telefon görüşmesi yada video görüşmesi yapabilirsiniz.Mobil cihazlarınızdan Hangouts uygulamasını kullanmak isterseniz Hangouts uygulamasını indirerek Google + üzerinden gene uygulamayı kullanmaya başlamanız mümkün. Hangouts Android, İOS ve Windows tabanlı işletim sistemleri için sürümleri bulunmaktadır. Hangouts’da kullanıcılara aramalar yapabilirsiniz kullanıcı o an aramanızı görmemiş olsa dahi bununla ilgili bir bildirim alacaktır. Telefonla aramalar sağlayabilirsiniz (şuan için bazı ülkelerde geçerli Amerika, Kanada vb.) Kullanıcılara fotoğraf, içerik gönderebilirsiniz, konferans yapabilir yada rahatsız olduğunuz kullanıcıları engelleyebilirsiniz.

Fotoğraf Göndermek

Hangouts aracılığıyla arkadaşlarınız ile fotoğraflarınızı paylaşabilir. Fotoğraflar ekleyebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken Hangouts pencerenizdeki kamera simgesini tıklamanız. İsterseniz mevcut fotoğraflarınızı ekleyebilirsiniz yada web kameranızdan yeni bir fotoğraf çekebilirsiniz.
hangouts fotoğraf gönderme
Mobil cihazlarınızda ise fotoğraf paylaşımı yaparken gönder simgesini tıklamanız bu işlem için yeterli olacaktır. Listenizdeki kişilere animasyonlu GIF’ler de yollayabilirsiniz. Eğer diğer bazı uygulamaların sadeliğinden sıkıldıysanız Hangouts bu anlamda size daha eğlenceli gelebilir.

SMS Uygulaması

Bu uygulamayı kullanabilmek için öncelikle Android 4.0 ve sonraki sürümlerin yüklü olduğu bir cihazda Hangouts’u kullanıyor olmalısınız. Bu uygulama ile Hangouts kullanarak kısa mesaj, resim ve video gönderip alabilirsiniz. Fakat uygulamayı kullanırken cep telefonu operatörünüzün uyguladığı kısa mesaj ücretleri geçerli olacaktır.

Video Konferans Yapma ve  YouTube ‘a Kaydetme Özelliği

Hangouts ‘ın Hangouts Live özelliği ile videolarınızı YouTube ‘a kaydedebilirsiniz. Ve bu videoları daha sonra tekrar izleyebilirsiniz. Henüz az biliniyorsa olsa da bu özellik ileride çok daha işe yarar hale gelecek gibi gözükmekte. Bu özellik sayesinde canlı yayınınız bittiğinde video otomatik olarak YouTube’a yüklenir fakat erişim açısından bir kısıtlama koymak isterseniz gizlilik ayarlarınızdan bunu düzenleme imkanınız da buluyor.
hangout video görüşmesi
Hangouts sayesinde 10 kişiye kadar aynı anda video konferans yapabilirsiniz. Video konferans yaparken en iyi video kalitesini elde etmek için kameranızın arkasına bir ışık kaynağı yerleştirebilirsiniz. Çünkü web kameranız yetersiz aydınlatma koşullarında sağlıklı şekilde çalışmayacaktır. Görüşmelerinizde iyi  bir ses kalitesi elde etmek için ise yerleşik mikrofonu olan bir kulaklık kullanmak daha sağlıklı görüşmeler yapmanıza olanak sağlar.

Kameraman Uygulaması

Canlı Hangouts’da kameraman uygulamasını kullanarak katılımcıları gösterip gizleyebilirsiniz. Bu özellik sayesinde kullanıcıyı gizlediğinizde sesi duyulmaz, videosu gösterilmez fakat canlı Hangouts ‘daki diğer kullanıcılar gizli olan kullanıcıyı görmeye devam edeceklerdir. Kullanıcının fotoğrafı soluk şekilde gösterilmeye devam eder. Aynı zamanda görüşmeyi başlatan kişi  görüşmeye katılan kullanıcıların ses ayarlarını ve görüntü ayarlarını değiştirip düzenleyebilir. Videolarını gizleyebilir ve görüşme seslerini kapatabilir. Tüm Canlı Hangoutslarda kameraman uygulaması varsayılan olarak mevcuttur.

Telefonla Arama

Hangouts ‘u kullanarak bilgisayarınız yada mobil cihazınızdan aramalar yapabilirsiniz. Hangouts’da telefon işaretini tıkladığınızda kişi adı ve telefonu görüntülenir fakat çıkan kutucuğa bir isim yada telefon yazarak da bu işlemi sağlayabilirsiniz. Eğer farklı bir ülkedeki bir kişiyi arayacaksanız bir ülke kodu girilmesini isteyecektir. Bu aramalarda arayan kimliği bilinmeyen olarak gösterilir ve aradığınız kişi tekrar sizi arayamaz fakat Google Voice kullanıcısı iseniz diğer kullanıcılardan arama alabilirsiniz. Hangouts telefonla arama uygulamasında sesli aramayı kabul edebilir yada yok sayabilirsiniz aramayı yok saydığınızda bu arayan kullanıcıya gösterilmez ve sizin ekranınızdan da kaybolmuş olur.

Soru Cevap Uygulaması

Soru cevap uygulaması sayesinde Canlı Hangouts’u görüntüleyen yada yayında önce görüntülemiş kullanıcılara soru sorabilir onlardan sorular toplayabilirsiniz. Bu işlemi video oynatarak yayın sonrasında da soru cevapları görüntülemek çin kullanabilirsiniz. Fakat bu uygulamayı yalnızca yayını düzenleyen kullanıcı uygulayabilir ve etkinleştirebilir. Canlı Hangouts’lar Youtube üzerinden izlenirken soru cevap uygulaması kullanılamıyor. Mobil uygulamasını kullananlar şuan için soru gönderemiyor yada cevap veremiyor yalnızca soruları görüntüleyebiliyorlar. Özelliğin yakında mobil için uygulanabilir olması bekleniyor.

Vitrin Uygulaması

Bu uygulama sayesinde Hangout’u görüntüleyen kullanıcılarla ürünlerinizi, içeriklerinizi ve web site bağlantınızı paylaşabilirsiniz. Özellikle e-ticaret sitesi olanlar ve online ortamda birtakım ürünlerin satışını gerçekleştiren firmaların oldukça işine yarayacak bu uygulama sayesinde kullanıcıları Play Store’a yönlendirebilir orada metin yada içeriklerinizi indirmeye teşvik edebilirsiniz. Uygulamanın en güzel özelliği tüm bu işlemleri yayın sırasında yapmanıza olanak tanırken, kullanıcılar yayını bölmeden gönderdiğiniz içerikleri görüntüleyebilir.

Alkış Uygulaması

Canlı Hangout düzenleyen bir kullanıcı yayın esnasında bu uygulamayı kullandığında yayını görüntüleyenler başparmak yukarı ve başparmak aşağı simgeleri ile düşüncelerin ifade edebilirler. Bu sayede kullanıcıların yayın esnasında neleri beğenip, neleri beğenmediğine dair bir grafik oluşmuş olur. Kullanıcıların canlı Hangouts ile ilgili fikirlerini belirten iki renk vardır. Beğeniler yeşil renk ile tanımlanır ve bu beğenilerin yayın esnasında ne söylendiğinde yada gösterildiğinde alındığı da görüntülenir. Kırmızı alanda ise kullanıcıların yayın sırasında beğenmediği kısımların nereler olduğunu görüntüleyebilirsiniz.
hangouts alkış uygulamasııKullanıcıların neyi beğenip beğenmediğini görmek için zaman çizelgesindeki bölümlere tıklayıp bu bölümlere ulaşabilirsiniz. Burada isterseniz sadece yayın içinde belli bir noktayı seçip kullanıcıların yayının o kısmındaki düşüncelerini de öğrenebilirsiniz.

Kontrol Odası Uygulaması

Bu uygulamada canlı Hangouts’u düzenleyen kişi yayına katılan kullanıcılar hakkında kontrole sahiptir. Yayını düzenleyen kişi kameraman özelliğinde olduğu gibi isterse kullanıcıların sesini açıp kapatabilir,yayına katılan  herhangi bir kullanıcının videosunu kapatıp açabilir, kullanıcıların ses düzeyini yükseltip düşürebilir, yayın içerisinde başka bir kullanıcıya yetki verebilir yada canlı Hangouts’dan kullanıcıyı çıkarabilir.

Yerleştirme Uygulaması

Bu uygulama kullanıcıların Canlı Hangouts’u herhangi bir web sitesi üzerinden görüntülemelerine olanak tanır. Bu özellik Hangouts’un görüntülenmesi istenen web sitesine  Canlı Hangouts’un olduğu bir video oynatıcı yerleştirir. Uygulamayı kullanmak için video görüşmesi penceresinden bağlantılar kısmına girilir. Burada YouTube sayfa url’si, etkinlik sayfası url’si ve video yerleştirme kodu kopyalanır. Canlı Hangouts yapılmak istenen web sitesine gidilerek kod yapıştırılır. Web sitesinde video oynatıcı ile ilgili talimatlar sağlandıktan sonra sayfada Canlı Hangouts’un olduğu bir video oynatıcı veya web site bağlantısı görünecektir. Bu şekilde web sitesi üzerinden Canlı Hangouts yapabilirsiniz.




                            GÖRSELLERDE ARAMA

Google'da tıpkı web sitesi araması yaptığınız gibi görsel araması da yapabilirsiniz. Örneğin, potansiyel tatil mekanlarının resimlerini inceleyebilir veya yakında yapılacak bir sunuda kullanmak üzere görsel bulabilirsiniz
                                               Görselle aramanın üç yolu vardır.

  • Tıklayın ve sürükleyin


images.google.com adresindeki arama kutusuna internetten veya bilgisayarınızdan bir görseli sürükleyip bırakın.

  • Görsel yükle


images.google.com adresinde kamera işaretine tıklayın ve sonra "Görsel yükle"yi seçin. Aramaya başlamak için kullanmak istediğiniz görseli seçin.

  • Bir görsele ait URL'yi kopyalayın ve yapıştırın

Hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz bir görsel mi var? URL'yi kopyalamak için görselin üzerinde sağ tıklayın. images.google.com adresinde kamera işaretini tıklayın ve "görsel URL'sini yapıştırın."
Görselle aramada daha hızlı sonuç elde etmek için Chrome uzantısını ya da Firefox uzantısını indirin. Uzantı yüklendiğinde, Google'da bir görselle arama yapmak için, sadece o görsele sağ tıklamanız yeterli olacaktır.

http://meralclk.blogspot.com.tr/2015/08/197-google-googleshangoutsgorsellerde.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder