Sindirim sistemi
Yaşamamızı devam ettirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız.
İhtiyaç duyduğumuz bu enerjiyi ise besinlerden sağlarız.
Besin maddeleri içeriklerine göre: karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller olarak
gruplandırılır. Bu besin içerikleri büyük yapılardır. Bunların daha küçük
yapılara parçalanması gerekir.
Sindirim,
büyük yapılı besin içeriklerinin, hücrelerin kullanabileceği kadar küçük yapı
birimlerine ayrılmasıdır. Sinirimin amacı bu besinlerin hücre zarından
geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılması ve besinlerin hücre içine
alınmasıdır. İki çeşit sindirim vardır; mekanik
(fiziksel) ve kimyasal sindirim.
Fiziksel sindirim:
Besinler çiğneme ve kas hareketleri ile daha küçük parçalara ayrılır.
Kimyasal sindirim:
Besinlerin bazı sindirim organlarında enzim adı verilen salgılar yardımıyla
parçalanmasıdır.
Sindirimde görevli yapı ve
organlar
Sindirim sistemi organları sırasıyla: ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince
bağırsak ve kalın bağırsaktır.
Ağız: Sindirim
ilk olarak ağızda başlar. Burada besinlerin çiğneme ile fiziksel sindirimi
sağlanır. Dişler besinleri parçalarken tükürük ise besinleri yumuşatır.
Karbonhidratlar tükürük sıvısında bulunan enzimler sayesinde kimyasal sindirime
uğrarlar.
Yutak:
Besinlerin ağızdan yemek borusuna iletilmesini sağlar.
Yemek borusu: Besinleri
yapısında bulunan kaslar yardımıyla mideye iletir.
Mide:
Besinlerin fiziksel sindirimi midede kasılıp gevşeme hareketleri ile devam
eder. Kimyasal sindirim ise mide öz suyu içerisinde bulunan mide asidi ve
enzimler sayesinde gerçekleşir. Bunun sonucunda besinler bulamaç haline gelmiş
olur. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar.
İncebağırsak:
Sindirim sistemin en uzun bölümüdür. Yağların fiziksel ve kimyasal sindirimi
burada başlar. Karbonhidrat ve proteinlerin sindirimi burada tamamlanır.
Besinler incebağırsakta en küçük yapılarına kadar parçalanıp kana geçebilecek
hale gelir. Bu küçük besinler ince bağırsakta bulunan villus denilen yapı
tarafından emilerek (emilim) kana geçer.
Kalın bağırsak:
Vitamin, su ve mineraller sindirime uğramadan kalın bağırsağa kadar gelir. Su,
vitamin ve mineraller kalınbağırsakta emilir, kalın atıklar ise anüs yoluyla
vücut dışına atılır.
Not:
·
Besinlerin fiziksel ve kimyasal sindirimi ağızda
başlar.
·
Ağızda dişler yardımıyla fiziksel sindirim,
tükürük sıvısında yer enzimler sayesinde kimyasal sindirim gerçekleşir. Ağızda
sadece karbonhidratların kimyasal sindirimi başlar.
·
Midede kas hareketleri ile fiziksel sindirim,
mide asidi ve enzimler ile kimyasal sindirim gerçekleşir. Midede sadece
proteinlerin kimyasal sindirimi başlar.
·
İncebağırsakta sadece yağların sindirimi başlar.
Karbonhidrat, protein ve yağların sindirimi incebağırsakta tamamlanır.
Sindirime Yardımcı
Organlar: Karaciğer ve pankreas
Karaciğer:
Vücudun en büyük iç organıdır. Safra
adı verilen yeşil renkli bir sıvı üretir. Safra
sıvısı safra kesesinde depolanır ve gerektiğinde bir kanal yardımıyla yağların fiziksel sindirimi için ince
bağırsağa gönderilir.
Pankreas:
Midenin altında yer alan yaprak şeklinde bir organdır. Pankreas öz suyu salgılar. Pankreas
öz suyu ince bağırsağa gönderilir. Bu sıvı içinde karbonhidratlar, proteinler ve yağların kimyasal sindirimini
gerçekleştiren enzimler yer alır.
Sindirim Sistemi Sağlığı
Gençlerin yüzde 59’u Obez
NTV
25 Eylül 2015 Cuma
Avrupa'daki
insanların çoğunun fazla kilolu olduğu tespitini paylaşan Dünya Sağlık Örgütü,
bu durumun devam etmesi halinde Avrupa'daki gençlerin, büyükanne ve
büyükbabaları kadar uzun yaşayamayabileceğini belirtti.
Dünya
Sağlık Örgütü, tarafından hazırlanan Avrupa Sağlık Raporu'nda, Avrupalıların
büyük bölümünün fazla kilolu olduklarına dikkat çekildi.
Avrupa
nüfusunun yüzde 59'unun aşırı kilolu veya obez oldukları belirtilen raporda,
dünyada en yüksek alkol ve tütün tüketim seviyesinin de Avrupa'da görüldüğü
vurgulandı.
Fast-Food Üreticisi Açıklaması:
25 yıldır Y Firması'nın modern tesislerinde
sadece dana etinden üretilen X Firması hamburger köfteleri, içine hiçbir katkı
maddesi konulmadan saf, bifteklik kalitesinde parça etten (löp et) hazırlanır.
X Firması restoranlarında sadece tüketilen yiyecek ürünleri için değil, tüketilen diğer 500 küsur kalem ürünün her biri için de üretimin her aşamasında gıda emniyeti, insan sağlığı, temizlik ve hijyen standartlarının sağlanması için aynı titizlikte kontroller uygulanır.
X Firması restoranlarında sadece tüketilen yiyecek ürünleri için değil, tüketilen diğer 500 küsur kalem ürünün her biri için de üretimin her aşamasında gıda emniyeti, insan sağlığı, temizlik ve hijyen standartlarının sağlanması için aynı titizlikte kontroller uygulanır.
1.
Bence hazır yiyecekler sağlıklı/sağlıksız çünkü…
2.
Bence fazla kilolar sağlıksız beslenmenin sonucunda oluşur/oluşmaz çünkü…
3.
Günümüzde insanların sağlıklı beslenmeleri için … besinlerle beslenmesi
gerekir. Çünkü…
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Dengeli
ve yeterli beslenme karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve sudan
yeteri kadar tüketmektir. Lifli yiyecekler tüketmek sindirim sistemi sağlığı
üzerinde olumlu etki yapar. Sindirim sistemi sağlığını korumak için;
1.
Yiyecekler temiz olmalı
2.
Çok soğuk veya çok sıcak içecekler yenmemeli
3.
Yemek sırasında fazla değil yeteri kadar yemeliyiz
4.
Sigara ve alkol alışkanlığı kesinlikle olmamalı
5.
Aşırı yorgunluk ve stresten uzak durulmalı
6.
Tuvalet alışkanlığı düzenli olmalı
7.
Lifli yiyeceklerde tüketilmeli
8.
Yemeklerde yeterince su içip sindirime yardımcı olunmalı
Kaynak:
Topcan, Y. Y., & Evren, S. (2015). 7. Sınıf Fen Bilimleri, Konu Anlatımlı. Ankara: Esen Yayınları.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder