4 Ocak 2016 Pazartesi

Blogger Nedir

Blogger’ın Özellikleri


Blogger size güncel etkinlikler hakkındaki fikirlerinizi, günlük hayatınızdaki gelişmeleri veya herkesle tartışabilmek istediğiniz herhangi bir konuyu kolayca paylaşabilmeniz için kurulmuştur.Kayıt göndermenin mümkün olduğunca basit ve etkili olması için pek çok özellik geliştirilmiştir.
İşte Blogger’ın özellikleri:

1. Özel Tasarımlar: Blogger şablon tasarımcısı, sunduğu çok sayıda şablonla profesyonel görünümlü bir blog oluşturmanızı kolaylaştırır. Ayrıca Şablon Tasarımcısı sayesinde şablonunuzu özelleştirebilirsiniz. Yüzlerce arka plan resmi ve onlarca esnek düzen arasından seçim yapın ve sürükle ve bırak arayüzüyle widget'ları yeniden düzenleyin. Slayt gösterileri, kullanıcı anketleri ve hatta AdSense reklamları gibi gadget'lar ekleyin. Renkleri ve yazı tipini de kolayca değiştirebilirsiniz. Bu kadar denetim yeterli değilse, blogunuzun CSS ve HTML'sini bile düzenleyebilirsiniz.

2. Kullanımı Kolay Arayüz: Blogger'ı kullanarak blogunuzu yalnızca birkaç kolay adımda oluşturabilirsiniz. Birkaç dakika içinde metin, fotoğraf, video ve daha fazlasını blogunuza göndermeye başlayabilirsiniz. İstediğiniz sıklıkta kayıt gönderebilirsiniz; ücretsizdir.

3. Özel Alan Adı Kullanımı: Blogunuzu oluşturduğunuzda, Blogspot üzerinde ücretsiz olarak barındırabilirsiniz.Seçtiğiniz blogismi.blogspot.com adınızı daha sonra değiştirme imkanına sahipsiniz.Ayrıca özel bir alan adı alıp, blogismi.com veya blogismi.net gibi, blogger’ı kullanmaya devam edebilirsiniz.

4. Kolayca Multimedya Öğeleri Ekleme: Kayıt editörü araç çubuğu üzerinde bulunan resim simgesini tıklayarak blog kaydınıza kolayca fotoğraf ekleyebilirsiniz. Ardından fotoğraflarınız, baskı siparişi verebileceğiniz ve fotoğraf albümleri düzenleyebileceğiniz ücretsiz Picasa Web Albümleri hesabınızda barındırılır. Kaydınıza video eklemek de çok kolaydır, başlamak için kayıt editörü araç çubuğu üzerinde bulunan film şeridi simgesini tıklamanız yeterlidir. Blogger üzerinden yüklenen videolar Google Video üzerinde barındırılır.

5. Adsense İle Para Kazanma: Blogger ile, sevdiğiniz konularda, üstün kaliteli ve orijinal içerik yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Blogger'da, blogunuza kolayca AdSense reklamları eklemenize izin veren, özel bir Kazanç Sağlayın sekmesi bulunur.

Neden Blogger?

Eğer yukarıdaki özelliklere rağmen hala neden Blogger diye soruyorsanız Blogger kullanan biri olarak size neden ücretsiz blog servisleri arasından Blogger’ı tercih ettiğimi belirteyim.Benim Blogger’ı tercih etmemde yularıdaki özelliklerin yanında iki önemli neden daha var.Bunlardan ilki Blogger’ın bir Google hizmeti olması ve Google tarafından desteklenmesi.İkincisi ise sürekli yeni özellikler eklenmesi ve yeniliklere açık olmasıdır.

Blogger ile Blog Oluşturuyoruz.

Blogger'dan yeterince bahsettim.Eğer Blogger ile blog oluşturmaya karar verdiyseniz şimdi bunu adım adım nasıl yapacağınızı anlatacağım.


1.Adım: Blogger Türkiye sayfasına gidin ve “KAYIT OLUN” butonuna basın.

2.Adım: Google hesabı oluşturmak için formu doldurun ve devam edin.


3.Adım: Hesabınızı onaylayıp profilinizi düzenledikten sonra “Yeni Blog” butonuna basarak blogunuzu oluşturun.

Genel Bakış


Genel Bakış sekmesinde, blog'unuzun faaliyetini, haberleri, Blogger ekibinin sunduğu ipuçlarını ve en yeni İlginç Blog'ları görebilirsiniz.


Yayın yazma

Blogger'da oturum açtıktan sonra blog'larınızın listesini içeren kumanda panelinizi görürsünüz. Yapmanız gerekenler şunlardır:
  1. Yeni bir yayın yazmak için turuncu renkli kalem simgesini tıklayın ve herkesle paylaşmak istediklerinizi yazın.
  2. Bir sonraki adımda Yayın Düzenleyici sayfası açılır. Yayınınıza bir başlık vererek başlayın (isteğe bağlı) ve yayını girin:





  • Yazmayı bitirdiğinizde en üstteki Önizleme düğmesini tıklayarak yayının Yayınla düğmesini tıklayarak yayını gönderin.

    1. Resim ekleme
      Bilgisayarınızdan veya Web'den blog'unuza resim ekleyebilirsiniz. Yayın Düzenleyici araç çubuğunda resim simgesini tıklayın. Bilgisayarınızdaki resme göz atmanızı veya Web'deki resmin URL'sini girmenizi isteyen bir pencere görüntülenir.
      Resminizi seçtikten sonra resmin yayınınızda nasıl görüneceğini belirtmek için bir düzen seçebilirsiniz:
      • 'Sol', 'Ortala' ve 'Sağ' seçenekleri blog metninizin resmin çevresinde nasıl yer alacağını özelleştirmenize olanak tanır.
      • 'Resim boyutu' seçenekleri resmin kaydınızda hangi boyutta görüntüleneceğini belirler.
      Resminizi yüklemek için RESİM YÜKLE'yi ve 'Resminiz eklendi' yazan bilgilendirme penceresinde TAMAM düğmesini tıklayın. Blogger, blogunuzda yayınlanmak için hazır olan resimleri gösteren kayıt düzenleyicisini açar.
      Mobil cihazınızı, Google'ın ücretsiz fotoğraf yazılımı olan Picasa'yı veya bir üçüncü taraf hizmeti olan flickr'ı kullanarak da resim yayınlayabilirsiniz.

      Video ekleme
      Blog yayınınıza video eklemek için, blog metninizi yazdığınız alanın üst kısmındaki Yayın Düzenleyici araç çubuğunda bulunan film şeridi simgesini tıklayın. 'Blog kaydınıza bir video ekleyin.' yazan bir pencere görüntülenir.
      Yüklemek istediğiniz video dosyasını bilgisayarınızdan seçmek için Göz at düğmesini tıklayın. Blogger'ın AVI, MPEG, QuickTime, Real ve Windows Media dosyalarını kabul ettiğini ve videonuzun 100 MB'tan küçük olması gerektiğini unutmayın.
      Videonuzu yüklemeden önce 'Video Başlığı' kutusuna bir başlık ekleyip Şartlar ve Koşullar'ı kabul edin (bunu yalnızca Blogger'a ilk kez video eklediğinizde yapmanız gerekir). Ardından VİDEO YÜKLEYİN'i tıklayın.

      Videonuz yüklenirken kayıt düzenleyicisinde videonuzun nerede görüntüleneceğini gösteren bir yer tutucu göreceksiniz. Kayıt düzenleyicisinin altında yüklemenin hangi aşamada olduğunu gösteren bir durum iletisi de göreceksiniz. Videonuzun boyutuna bağlı olarak bu işlem genelde beş dakika kadar sürer. Tamamlandığında, videonuz yayın düzenleyicide görünür.

      Özelleştirme
      Şablonunuz, blog'unuzu özelleştirmenin eğlenceli bir yoludur. Yeni bir blog oluştururken ilk olarak blogunuzun temel tasarımı olacak varsayılan bir şablon seçmeniz istenir. 
      Blog'unuz için çok sayıda şablondan ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak bir tanesini seçebilirsiniz.

      Şablon sekmesinde, turuncu renkli Özelleştir düğmesini tıklayarak kullanımı kolay WYSIWYG (“What you see is what you get”) şablon tasarımcımızı kullanmaya başlayabilir veya varsayılan şablonlarımız arasından seçim yapabilirsiniz. Blog'unuzun HTML kodlarını düzenlemek isterseniz gri renkli HTML'yi Düzenle düğmesini tıklayın.

      Ayrıca, kullanımı kolay sürükle ve bırak arayüzümüzü kullanarak blog'unuzun tasarımını özelleştirebilirsiniz. İsterseniz blog'unuza slayt gösterileri, kullanıcı anketleri ve hatta AdSense reklamları ekleyebilirsiniz. Blog'unuzun düzeni üzerinde daha aktif bir denetime sahip olmak istiyorsanız HTML'yi Düzenle özelliğini de kullanabilirsiniz. Blog'unuzun yerleşimini düzenlemek için şu adımları uygulayın:


      1. Kumanda panelinizde, özelleştirmek istediğiniz blog'un alt kısmındaki açılır menüden Düzen'i tıklayın.
      2. Burada, mevcut gadget'ları düzenlemek için Düzenle'yi, yeni gadget'lar eklemek içinse Gadget ekle'yi tıklayın.
      3. Gadget Ekle'yi tıkladıktan sonra yeni bir gadget eklemek için istediğiniz gadget'ın yanındaki artı simgesini tıklamanız yeterlidir. Kategoriye göre ayrılmış gadget'lardan birini seçebilir veya pop-up pencerenin sağ üst köşesinde belirli bir gadget'ı arayabilirsiniz.

      1.Seçtiğiniz gadget'a gerekli bilgileri ekledikten sonra turuncu renkli Düzenlemeyi kaydet düğmesini tıklayın. Düzen değişiklikleriniz anında görünür.

      Gizlilik ve izinler
      Varsayılan olarak blog'unuz herkese açıktır ve İnternet üzerinde herkes tarafından okunabilir. Ancak istiyorsanız özel olmasını da sağlayabilirsiniz. Bu ayarları, Ayarlar | Temel sekmesinden değiştirebilirsiniz.



      1. "Blog Okuyucuları" bölümünün altında "Herkes" seçeneğinin varsayılan olarak işaretli olduğunu görebilirsiniz. Bu seçeneği 'Yalnızca bu okuyucular' olarak değiştirirseniz Okuyucu Ekle düğmesini görürsünüz.
      2. Okuyucu Ekle düğmesini tıklayıp blogunuza erişim vermek istediğiniz kişinin e-posta adresini girin. Birden fazla kişi eklemek için adresleri virgülle ayırın.
      3. Girilen her adres için blogunuzu görüntüleme erişimi bu adresle ilişkili olan Google Hesabı'na verilir. Adreslerden biri herhangi bir hesapla ilişkilendirilmediyse bu kişiye aşağıdaki üç seçenekten birini yapmasını sağlayan bir davetiye e-postası gönderilir:
        • Mevcut bir hesapta oturum açma.
        • Yeni hesap oluşturma.
        • Blog'unuzu ziyaretçi olarak görüntüleme (hesap gerekmez).
        • Blogger Şablon Tasarımcısı
      Blogger Şablon Tasarımcısı, blogunuzun görünümünü kolayca özelleştirebileceğiniz yeni bir yoldur. Blog'unuzun sizi yansıtması için çok sayıda şablondan, resimden, renkten ve sütun düzeninden istediğinizi seçebilirsiniz. Şablon Tasarımcısı'nı edinmek için gri Yayın Listesi simgesinin açılır menüsünü tıklayın ve Şablon'u seçin. Burada, şablonunuzu seçip özelleştirebilirsiniz.
      Şablon Tasarımcısı'nda zaman geçirirken yaptığınız seçimlere göre blogunuzun önizlemesini görüntüleyebilir, Önizlemeyi Genişlet'i tıklayarak genişletebilir ve Blogger Şablon Tasarımcısı kumanda paneli ve önizleme arasında geçiş yapabilirsiniz. Blog'unuzun görünümünden memnun olduğunuzda Şablon Tasarımcısı'nın sağ üst köşesindeki Blog'a Uygula düğmesini tıklayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

      Blogger Şablon Tasarımcısı'nı kullanmaya başlamak üzere blogunuz için profesyonel olarak tasarlanmış şablonlardan birini seçin. Her şablon, tıklandığında şablonun farklı çeşitlerini görüntüleyen küçük resimler aşağıda görüntülenir. Bu küçük resimleri tıklayarak istediğiniz şablonu seçebilirsiniz. Yeni bir şablonu tıkladığınızda bir önceki şablon üzerinde yaptığınız tüm özelleştirmelerin kaybolacağını unutmayın.

      Bir şablon seçtikten sona blogunuzun görünümünü özelleştirmeye devam edebilirsiniz.


      Şablon Tasarımcısı'nda hangi şablonun önizlemesini yaptığınız dikkate alınmadan blog'da hangisinin kullanıldığını öğrenmek için Şablon Tasarımcısı'nın kontrol panelindeki Blog'da küçük resmini tıklayın. Şablon Tasarımcısı'ndaki şablonu blogunuzda kullanılan şablonla sıfırlamak için de bu düğmeyi tıklayabilirsiniz.

      Arka plan
      Bir şablon seçtikten sonra da görünümünü değiştirebilirsiniz. Blogger Şablon Tasarımcısı'nı kullanarak blogunuzun arka plan rengini veya resmini değiştirebilir ve renk şemasıyla oynayabilirsiniz. Arka planınızı özelleştirmeye başlamak için Arka Plan Resmi altındaki küçük resmi tıklayın.
      Arka plan resminizin rengini değiştirme özelliği, Şablon Tasarımcısı'nın yeni ve en iyi özelliklerinden biridir. Arka plan resmi şeffaf olduğunda kullanılabilir. Arka plan resminin şeffaf olduğunu resmin sağ üst köşesinde bulunan kareli simgeden anlayabilirsiniz.

      Resminizi seçtikten sonra Ana Renk Teması'nı ve ardından istediğiniz rengi tıklayarak arka plan rengini değiştirebilirsiniz.


      Arka plan rengini yalnızca arka planınız şeffafsa değiştirebilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz şablonun arka planı griyse rengini değiştiremezsiniz.
      Blogunuzun arka plan rengini seçmeye ve kişiselleştirmeye ek olarak metin ve bağlantılar için de bir renk teması seçebilirsiniz. Bu işlemi Ana Renk Teması ile oynayarak veya Önerilen Temalarımızdan birini seçerek gerçekleştirebilirsiniz. Blogunuzun renk temasının değiştirilmesi blog şablonunda değiştirilebilen tüm alanları değiştirir.
      Not: Arka plan resmi şeffaf değilse temalar blog'un metin rengi şemasını değiştirir

      Düzen
      Blogunuz için tek sütundan üç sütuna kadar değişen, çok çeşitli yerleşim seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Bu yerleşimlerde, gadget'lar için sürükle bırak özelliğini kullanabilirsiniz. Blog'un altbilgisi için de çok çeşitli yerleşim seçenekleri sunulur.

      Gadget eklemek veya kaldırmak ya da gadget ayarlarını düzenlemek istiyorsanız bu işlemi Blogger Şablon Tasarımcısı'nı kullanarak yapamazsınız. Bu işlemi genel Yerleşim sekmesinden yapmanız gerekir.

      Genişliği Ayarlama
      Blog'un ve sağ ve soldaki sütunların genişliğini blog yerleşiminin farklı bölümleri için verilen kaydırıcıyı sürükleyerek değiştirebilirsiniz. Burada gördüğünüz seçeneklerin seçtiğiniz yerleşimin türüne karşılık geldiğini unutmayın.
      Örneğin, sağında ve solunda sütunları olan bir blog seçerseniz hem sağdaki hem de soldaki sütun için kaydırıcı görüntülenir. 
      Ancak yalnızca solunda sütun olan bir blog seçerseniz yalnızca bu seçenek görüntülenir.






      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder